Spouwmuurisolatie

Besparen op energiekosten met een klein budget? Start dan met spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is een voordelige manier om warmte binnenshuis te houden en de energiekosten te verlagen. Lees op deze pagina de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie, materiaalsoorten en kosten.

Wilt u de spouwmuur na-isoleren? Meer te weten komen over de subsidies? Of wilt u weten wat de kosten zijn? Ons advies is vraag een isolatiespecialist om u te adviseren over de mogelijkheden en kosten. Via het offerteformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. De vakman kan u alles vertellen over spouwmuurisolatie in uw woning. Wat de kosten zijn en wat de beste opties zijn. Vergelijken + isoleren = dubbel besparen.

Bespaar met spouwmuurisolatie zeker 40%

Spouwmuurisolatie is een goede optie om warmte binnen te houden in uw woning. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur van uw woonhuis. Pas je spouwmuurisolatie toe, dan bespaar je zeker 40% op de stookkosten. U hoeft minder hoeft te stoken. Dit ziet u dan weer jaarlijks terug op de energierekening. Spouwmuurisolatie heeft meer voordelen. Isoleren van de spouwmuur zorgt er ook voor dat u van meer wooncomfort geniet, omdat de warmte niet verloren gaat. Vochtproblemen en tocht zijn dan verleden tijd. U stookt minder en de warmte blijft binnen in huis.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een van de voordeligste manieren van isolatie. Spouwmuurisolatie is dan ook de meest gekozen vorm van isolatie. Woont u in een tussenwoning met een oppervlakte van circa 75m², dan bent u tussen de €900,- en €1.500,- kwijt aan spouwmuurisolatie. Wilt u uw vrijstaande woning isoleren dan moet u denken aan gemiddelde prijzen van ruim €2.250,-.

Wat bepaald de kosten voor spouwmuurisolatie?

De factoren die invloed hebben op de kosten van spouwmuurisolatie zijn, de grote van de woning, het aantal vierkante meters spouwmuur en het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt.

Offerteformulier

Je ontvangt maximaal 5 offertes van isolatiespecialisten uit je regio. Het is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast. Vergelijk de ontvangen offertes & bespaar zo tot wel 25% op de totaalprijs!

Terugverdientijd van spouwisolatie?

Ik heb mijn huis geisoleert met spouwmuurisolatie. Na hoeveel jaar heb ik deze investering terugverdiend. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. De kosten voor isolatie, het soort isolatiemateriaal, de Rd (isolatiewaarde) en het stookgedrag. De cv installatie, de grootte van uw woonhuis zijn belangrijk bij het maken van een berekening.

Is investeren in spouwmuurisolatie de moeite waard?

De terugverdientijd is gemiddeld 3 tot 5 jaar. Spouwmuurisolatie is daarom zeker de investering waard. Woont u in een woonhuis met een oppervlakte van circa 100m² en u laat de spouwmuur inblazen met EPS-parels, dan is de terugverdientijd ongeveer 2-3 jaar. Heb je een appartement van circa 65m², stookt u nog op gas en laat u spouwmuurisolatie aanbrengen dmv minerale wol, dan bedraagt de terugverdientijd zo’n 6,5 tot 7 jaar.

Wat zijn de subsidie mogelijkheden?

Wist u dat als u spouwmuurisolatie laat aanbrengen u recht heeft op een subsidie? Vanaf 2 september 2019 is het weer mogelijk, als particulier woningeigenaar, subsidie aan te vragen voor energiebesparende maatregelen. Wees er wel snel bij want op=op. Kijk op rvo.nl voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen.

Voor particulieren is er ook een subsidiepotje. Particulieren kunnen dus subsidie aanvragen voor spouwmuurisolatie.

Het is ook mogelijk dat er vanuit uw gemeente een subsidie is voor financiering van isolatiewerkzaamheden. Kijk op de Energiesubsidiewijzer.nl of uw gemeente een subsidiepotje heeft.

Spouwmuur na-isoleren, ja of nee?

Wilt u weten of uw spouwmuur na-isoleren interessant is, kom dan eerst te weten in welk jaar uw huis is gebouwd. Kom te weten of uw huis een spouwmuur heeft om te kunnen na-isoleren.

Op de bouwtekening vindt u meestal wanneer uw huis gebouwd is, is uw woning tussen 1920 en 1975 gebouwd, dan kan het zijn dat er een spouw aanwezig is. Meestal is deze nog niet geïsoleerd. Is uw huis gebouwd na 1975? Dan is de spouwmuur meestal al geïsoleerd of gedeeltelijk geïsoleerd. Na-isoleren is dan zeker een optie en de moeite waard. Met na-isoleren bespaart u nog meer op de energiekosten, zal de warmte in huis blijven hangen en zal de energierekening een stuk lager uitvallen. Vraag altijd advies of laat een isolatiespecialist uw spouwmuur controleren en kom te weten hoeveel meer u kunt besparen op de energierekening. Vergeet ook niet informatie over de subsidie in te winnen. Je krijgt dus een aardig bedrag terug van de overheid.

Heb ik al spouwmuurisolatie?

Kom te weten of uw woonhuis al voorzien is van spouwmuurisolatie? Je komt alles te weten, door een inspectie te laten uitvoeren door een isolatiespecialist en door op te zoeken in welk jaar uw huis is gebouwd. Woningen gebouwd voor 1920, hebben geen spouwmuur.  Woningen gebouwd tussen 1920 en 1975, hebben vaak wel een spouwmuur, maar deze zijn vaak niet voorzien van isolatie. Is uw woonhuis gebouwd na 1975, dan heeft u woning een spouwmuur en is meestal voorzien van een geringe vorm van isolatie. Laat een inspectie uitvoeren en kom te weten hoeveel isolatie zich in de spouwmuur bevindt.

Huis gebouwd voor 1920

Mijn huis is gebouwd voor 1920, dan heeft u vrijwel zeker geen spouwmuur. Het kan zijn dan er wel isolatie aanwezig is bv aan de binnengevel. Dit is vaak niet zichtbaar omdat de isolatie is afgewerkt. Huis voor 1920 gebouwd? Waarschijnlijk is er dan geen spouwmuur aanwezig en is de kans dat de muren niet zijn geïsoleerd. De woning heeft dan vrijwel zeker geen spouwmuur en spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is dan helaas niet mogelijk. Vraag isolatiespecialisten om advies en isoleer de binnen- of buitenmuur. Deze vorm van isolatie is wat duurder, maar het resultaat is dan ook zeer rendabel.

Huis gebouwd tussen 1920 – 1975

Uw huis is waarschijnlijk bij het bouwen niet geïsoleerd. Er is wel een spouwmuur aanwezig in de meeste woningen. Het is dan mogelijk om tegen relatief weinig kosten uw huis te isoleren met spouwmuurisolatie. Het kan zijn dat er al spouwmuurisolatie aanwezig is.  Laat daarom de spouwmuur controleren door een isolatiespecialist, en kom te weten wat u kunt doen om nog meer te besparen op energiekosten. Controleer samen met het isolatiebedrijf de bouwtekeningen.

Huis gebouwd tussen 1976 – 1988

Heeft u een huis dat gebouwd is in deze periode, dan is de spouwmuur vaak voorzien van isolatie. Hoeveel isolatie is per huis verschillend. Ook zijn de isolatiematerialen anno 2020 enorm verbeterd en hebben een hogere isolatiewaarde. Wees slim en vraag een isolatiebedrijf om een inspectie. Na-isoleren van de spouwmuur is vaak de moeite waard en kan extra voordeel opleveren.

Huis gebouwd vanaf 1989 en later

Is uw huis gebouwd na 1989, dan is er isolatie aanwezig in de spouwmuur. Bij de bouw is spouwmuurisolatie toegepast. De spouwmuur isolren is dan meestal niet nodig. De normen vanaf 1989 zijn in de loop der tijd aangescherpt, en is er bij woningen vanaf 1989 steeds betere isolatie aangebracht. Spouwmuurisolatie is dan niet nodig. Wel kunt u de isolatie van uw woning verhogen door gevelisolatie of binnenmuurisolatie aan te brengen. Vloerisolatie en dakisolatie behoren dan tot de mogelijkheden om de energierekening te verlagen.

Spouwmuurisolatie laten plaatsen met EPS voor een beter leefklimaat?

Vergelijk direct isolatie specialisten bij jou in de buurt! Gratis offertes.

GRATIS OFFERTES AANVRAGEN

Spouwmuur snel in 1 dag geïsoleerd

Laat u uw spouwmuur isoleren dan duurt dit maximaal 1 dag. Het is geen doe het zelf klus. Vraag altijd een professioneel bedrijf om advies en het plaatsen van de isolatie. Een vakman inspecteert de gevel, door gaten te boren in de gevels. Hij weet dan hoeveel isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten moet worden en of het mogelijk is om de spouwmuur te isoleren. Er zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar, met ieder zijn eigen isolatiewaarde. Veel toegepaste materialen zijn glaswol, parels van EPS of platen. Is de spouw vol geblazen, dan vult de isolatiespecialist de geboorde gaten met voegspecie weer dicht.

Wat gebruikt men voor isolatiemateriaal

Spouwmuurisolatie kan uitgevoerd worden met verschillende materiaalsoorten. Welk materiaal het best bij uw woning past, is afhankelijk van diverse factoren. Er zijn 3 materiaalsoorten verkrijgbaar met ieder zijn eigen Rd-waarde, de eerste is kunststof, tweede zijn minerale- en de derde de natuurlijke materialen. Bij kunststof moet u denken aan PIR, PUR en EPS-parels. De minerale materialen zijn glaswol en steenwol. De natuurlijke isolatiematerialen zijn schapenwol, cellulose of hennep. Lees hieronder alles over de gebruikte materiaalsoorten bij isolatie van de spouwmuur.

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk

Bekijk in onderstaande video de ervaring van een woningeigenaar.

Isoleren met Steenwol

Steenwol wordt gemaakt van basalt of diabaas en is 100% recyclebaar. Er bestaat ook rotswol. Deze materialen zijn onbrandbaar en hebben een levensduur van ongeveer 60 tot 70 jaar. Deze isolatiematerialen zijn ook goed geluid isolerend. De isolatiewaarde is erg hoog. Daarom wordt steenwol veel gebruikt bij isolatie van de spouwmuur. Een nadeel is dat je een flinke dikte nodig hebt om de juiste isolatiewaarde te krijgen. De kosten voor steenwolmateriaal bedragen ongeveer €9,- per m².

Isoleren met EPS

Isoleren met EPS-parels, oftewel piepschuim, wordt gemaakt uit korrels van geexpandeerd polystyreen. De eps-parels zijn hoofdzakelijk waterstof en koolstof. EPS-parels worden veel gebruikt bij spouwmuurisolatie. Het is een milieuvriendelijk materiaal is recyclebaar en enorm duurzaam. De EPS-korrels zijn waterdampdoorlatend. De EPS-parels worden in bestaande spouwmuren gespoten en zijn goed isolerend. De besparing kan oplopen tot zo’n 20% per jaar. EPS-parels gaan zo’n 40-50 jaar mee. De prijzen voor EPS-parels zijn ongeveer. €12,- per m².

UF-schuim isolatiemateriaal

UF Schuim een voordelige manier om de spouwmuur te isoleren. Het wordt gemaakt van Ureumformaldehydeschuim, oftewel wel UF-schuim. Het schuim is licht in gewicht en bestaat uit 2 componenten. UF-schuim is erg goedkoop, en is onbrandbaar en duurzaam. Het isolerend vermogen is voldoende. Het enige nadeel is het minder goed isoleert en niet toepasbaar is voor geluidsisolatie. Het UF-Schuim is niet vochtbestendig. De kosten per m2 zijn in verhouding tot andere materialen erg hoog. Dit komt omdat de isolatiewaarde minder is. De prijs voor UF-Schuim bedraagt ongeveer €24,- per m².

Isoleren met Glaswol

Gekozen voor glaswol? Dit is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Het materiaal bestaat uit zand en gerecycled glas. Het is brandveilig. Het kan dus nooit branden en ontvlammen. Het is de meest gebruikte isolatiemateriaal, omdat het makkelijk verwerkbaar is. Het isoleert enorm goed en kan is overal toepasbaar. De isolatiewaarde is erg hoog. De kwaliteit van glaswol lopen sterk uiteen. Er bestaat HR+ en HR++. Hoe meer plussen hoe meer isolatiewaarde. De prijs per vierkante meter is ongeveer €8,50,- per m².

Wilt u weten wat de prijzen zijn van spouwmuurisolatie?

Vraag gratis offertes aan en vind de beste isolatie bedrijven!

GRATIS OFFERTES AANVRAGEN

De verhalen over spouwmuurisolatie

Wordt er gesproken over spouwmuurisolatie, dan zijn er een aantal verhalen waardoor u denkt dat u de spouwmuur beter niet kunt isoleren. Dit zijn slechts fabels en mogen niet uw beslissing om spouwmuurisolatie te plaatsen tegenwerken. Bekijk de verhalen.

Het eerste verhaal gaat over dat een spouwmuur niet opgevuld mag worden, dit omdat er vochtproblemen kunnen ontstaan. Dit verhaal klopt niet. Hebt u de spouwmuur geïsoleerd dan laat de isolatie geen vocht van buitenaf door. Het ventileren van de spouwmuur, zoals velen zeggen is ook niet nodig. Van vochtproblemen hebt u dus eigenlijk helemaal geen last.

Het tweede verhaal in de volksmond is, dat bij het toepassen van spouwmuurisolatie geen andere vormen van isolatie toegepast kunnen worden. Dit is een fabel. Wilt u uw woonhuis energie neutraal maken, vergeet dan niet altijd de spouwmuur te isoleren.

Nog zo’n verhaal, zegt dat een spouwmuurisolatie voor problemen kan zorgen als er bouwafval of specie in de spouwmuur achtergebleven is. Het bouwafval kan problemen geven, als het niet uit de verwijderd wordt. Laat daarom de spouwmuur volledig controleren door een isolatiebedrijf. Zij zullen de spouwmuur reinigen en schoonmaken. Hierdoor zullen er geen problemen onstaan.

Wat is de Isolatiewaarde van de spouwmuur

Isolatiewaarde wordt bepaald met R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de materialen isoleren. Hoe bepaal je de isolatiewaarde? Door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. Met de lambdawaarde,  kunt u gemakkelijk de mate van warmtegeleiding van het materiaal berekenen. Hoe lager de waarde, hoe beter de warmtegeleiding is.

Welk materiaal kan ik het beste kiezen?

Stel u heeft een spouwmuur van 10 centimeter en u laat deze opvullen met platen. PIR-platen hebben een lambdawaarde van 0.023. U berekent de isolatiewaarde door de dikte van de spouw, in meters, te delen door de lambdawaarde. De isolatiewaarde bedraagt dan 4. Als u deze spouwmuur van 10 centimeter opvult met EPS-parels, die een lambdawaarde van 0,034 hebben, komt u uit op een isolatiewaarde van 2,60.

Wilt u een hoge isolatiewaarde, bij het isoleren van de spouw? Kies dan voor PIR-platen, deze platen hebben een hogere isolatiewaarde.

subsidie

Kan ik spouwmuurisolatie zelf doen?

Denk u erover om spouwmuurisolatie zelf te doen? En besparen op de kosten. Dan raden wij u aan om dit niet zelf te doen. Het isoleren van de spouwmuur is een opdracht voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. De spouwmuur moet goed gecontroleerd, schoongemaakt en gevuld worden. Slaat u deze stappen over, dan is er kans op vochtproblemen en kan het zijn dat er koudebruggen ontstaan, wat weer resulteert in een mindere mate van isolatie. Het isolatiespecialist heeft de beste ervaring, kennis én kan u adviseren over het gebruik en isolatiewaarde van diverse materialen. Vraag daarom altijd eerst advies en een offerte aan voor spouwmuurisolatie? Ook is het dan mogelijk om een subsidie aan te vragen. Brengt u de isolatie zelf aan dan heeft u geen recht op subsidie. Ook geïnteresseerd in dakisolatie laten aanbrengen? Klik dan hier op de link voor meer informatie.

Gratis advies en offertes aanvragen

Start vandaag nog met het isoleren van de spouwmuur, het is een slimme investering. De energierekening valt lager uit, het is snel uitgevoerd en eenvoudig aan te brengen.

Gekozen voor spouwmuurisolatie?

Start dan hier met het gratis aanvragen van advies en offertes. Via onze offerteservice schakeld u eenvoudig een isolatiebedijf in wat u met raad en daad terzijde staat. Start met hier met gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen via het offerteformulier. Beschikbare isolatiebedrijven voorzien u graag van advies en een prijsopgaaf op maat. Vergelijk onderling op prijzen en bespaar dubbel. Vergelijken + isoleren + subsidie = 3 x besparen!

Spouwmuurisolatie snel en voordelig een beter leefklimaat?

Vergelijk direct isolatie specialisten bij jou in de buurt! Gratis offertes.

GRATIS OFFERTES AANVRAGEN