Dakisolatie

Meer wooncomfort binnen in je huis en flink op de energiekosten besparen? Start dan met dakisolatie plaatsen. Is je dak nog niet geisoleerd dan verdwijnt gemiddeld één derde van de warmte in huis via het dak.  Een goed idee dus, je dak isoleren. Zelfs als er al een dunne isolatielaag in zit.

Op deze pagina lees je meer over hoe dakisolatie in zijn werk gaat, hoeveel dit gaat kosten, welke mogelijkheden je hebt met betrekking tot de isolatiematerialen en natuurlijk ook belangrijk de subsidie. Profiteer van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020 van extra subsidie op dakisolatie.  De subsidie op dakisolatie is nu extra aantrekkelijk, want tijdelijk krijg je niet 20%, maar ongeveer 30% van de kosten terug!

Dakisolatie kan uitgevoerd worden met verschillende isolatiematerialen, belangrijk is of je een plat of een schuin dak hebt. De isolatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, isolatie via de binnenzijde, buitenzijde of de zolder isoleren.

Benieuwd naar wat dakisolatie kost? Vraag dan gratis offertes aan via het offerteformulier. Je ontvangt van meerdere bedrijven offertes.

Waarom het dak isoleren?

Het dak isoleren kan om verschillende redenen, waarom is dakisolatie een goede keuze. Warme lucht stijgt op, als het dak niet is geïsoleerd gaat de warmte gedeeltelijk verloren. Door het plaatsen van dakisolatie voorkom je dit en zorg je voor een warmer huis en een aangenamer leefklimaat. Nog een reden kan zijn dat je de zolder wilt gaan gebruiken als leefruimte. Door de juiste isolatie toe te passen wordt de ruimte warmer en is het aangenamer om te slapen of werken.

De voordelen van isolatie offertes vergelijken

Specialisten bij u in de buurt

Offertes aanvragen is gratis en vrijblijvend

  Vergelijken + isoleren = dubbel besparen!

Offerteformulier

Je ontvangt maximaal 5 offertes van isolatiespecialisten uit je regio. Het is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast. Vergelijk de ontvangen offertes & bespaar zo tot wel 25% op de totaalprijs!

Dakisolatie plat dak

Voor het isoleren van een koud dak oftewel (plat dak) heb je 3 verschillende opties. De opties zijn warm plat dak, koud plat dak en omgekeerd plat dak. De optie warm plat dak is het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie. De optie koud plat dak wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot geplaatst.

Andersom plat dak is een toepassing waarbij het isolatiemateriaal op de bestaande dakafdichting geplaatst wordt. Hierbij zorgt de bestaande dakbedekking voor waterkering. Alle 3 de opties hebben natuurlijk ook voor- en nadelen. Toch is een koud plat dak niet echt een aanrader. Hierdoor kunnen vochtproblemen ontstaan. Kies alleen voor deze optie als een warm plat dak niet uitvoerbaar is.

Aanbrengen van isolatie op een plat dak

Wil je een plat dak isoleren dan heb je te maken met een geheel andere constructie dan dat je een schuin dak laat isoleren. Er zijn 3 mogelijkheden. Het meeste resultaat behaal je met een warme platdakisolatie. Het isolatiebedrijf kan dan aan de buitenzijde het materiaal plaatsen, de constructiematerialen word dan geplaatst in de isolatieschil.

Is de isolatie geplaatst, dan kan de Epdm of bitumen laag aangebracht worden. De opties hiervoor zijn Epdm (dakleer) of bitumen. Epdm is het beste, omdat de dakconstructie warmte opslaat en geleidelijk afgeeft. De materialen voor platdakisolatie zijn XPS- of PIR-platen.

Dakisolatie schuin dak

Via het dak gaat er enorm veel warmte verloren, meer dan 50%. Isoleer je een plat dak binnen of buiten, dan zijn er ook verschillende isolatiemethodes. De meest gangbare zijn aan de binnenzijde of aan de buitenzijde te isoleren. De binnenzijde isoleren is makkelijker, voordeliger en kan sneller uitgevoerd worden. Het dak via de buitenzijde isoleren wordt veelal het meest gedaan, op deze manier voorkom je naden en kieren en de kans op condensatie- en vochtproblemen zijn minder. Lees hieronder alles over dakisolatie via de binnenzijde of buitenzijde.

Dakisolatie aan binnen- of buitenzijde aanbrengen?

Kies je voor dakisolatie aan de binnenzijde of dakisolatie aan de buitenzijde. Je wensen en budget bepalen welke isolatievorm voor jou haalbaar is. Met een klein budget en arbeidsintensief weinig werk, is het mogelijk om de isolatie aan de binnenzijde te plaatsen. We noemen dit ook wel koud dakisolatie. Hierdoor kunnen vochtproblemen ontstaan of moet er een vochtregulatiesysteem geïnstalleerd worden. Wil je de constructie warm houden? Kies dan voor warm dakisolatie, ofwel dakisolatie via de buitenzijde. Dit is uiteindelijk de beste optie.

Dakisolatie buitenzijde

Kies je voor dakisolatie via de buitenzijde, dan gaat het zo in zijn werk. Voordat de dakisolatie aangebracht kan worden, wordt de huidige dakbedekking, het regelwerk en bestaand isolatiemateriaal verwijderd. Daarna wordt er de nieuwe laag dampremmend folie aangebracht, Het isolatiemateriaal kan worden geplaatst en zal de vakman de dakbedekking weer terug plaatsen.

De materialen gebruikt zijn vaak PIR-platen. Het voordeel van deze platen is dat ze relatief goedkoop zijn en je veel warmte binnenhoudt met een lagere energierekening onder aan de streep. Het enige nadeel is dat isoleren op deze manier, veel werk is, waar de nodige vakkennis bij komt kijken. Op deze website kun je contact komen met isolatie specialisten die je graag van advies voorzien en veel geld kunnen besparen. Wij zeggen doen!

Dakisolatie binnenzijde

Dakisolatie aanbrengen aan de binnenzijde begint met het het plaatsen van een houten of metalen frame, hier tussen worden de isolatieplaten aangebracht. Er bestaan isolatiematerialen die niet afgewerkt hoeven te worden, maar de meest gebruikte afwerking is de isolatieplaten af te werken met gipsplaat of houten panelen.

Het aanbrengen van een damp mag niet vergeten worden. Deze voorkomt dat vocht in het isolatiemateriaal en de constructie trekt. Niet aanbrengen van een dampscherm kan vochtproblemen veroorzaken. Voordeel van binnen isolatie is dat de klus zeer snel uitgevoerd wordt.

Wil je het dak laten isoleren door een isolatie-expert?

Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier

GRATIS OFFERTES AANVRAGEN

Aanbrengen dakisolatie binnen vakman

Hieronder kun je alvast bekijken hoe isolatie aan de binnenzijde uitgevoerd wordt.

Allereerst bekijkt de vakman of er openstaande verbindingen zijn in de constructie. Geen kieren of gaten? Dan is dit niet nodig.

  Een frame aanbrengen waarin de isolatie geplaatst wordt.

  Dan worden er verbindingslatten geplaatst.

  Het frame is nu gereed, het isolatiemateriaal wordt geplaatst. De isolatie kan word gezaagd en in het frame geplaatst.

  Zit de isolatiematariaal goed en recht in het frame, dan kan een dampscherm geplaatst worden. Deze wordt bevestigd op de isolatie en het frame.

  Nu word rondom de dampscherm met vochtafsluitende plakband bv (aluminiumtape) de folie afgesloten en bevestigd. Hiermee voorkom je dat vocht in de naden en of de isolatie terechtkomt.

Dan de afwerking. Afwerken met gipsplaten, deze worden met schroeven bevestigd aan het frame. De naden en schroefgaten kunnnen met een gipsvulmiddel worden glad getrokken.

dakisolatie-kosten

Wat kost dakisolatie aanbrengen

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, om een goed beeld te krijgen van de kosten, is het niet direct mogelijk om een exacte prijs te te geven. Gaan we uit van een normale zolder met een oppervlakte van circa 70m², zal de kosten voor het laten isoleren varieren tussen  de €1.800,- en €5500,-.

De prijs per m² word bepaald door de dakconstructie zelf, de isolatievorm en voor welk materiaal gekozen is. Isoleren van een schuin dak via de binnenzijde is het voordeligst. Ga je een plat dak isoleren van circa 60m2, reken dan ongeveer op €3.750,-. In onderstaande tabel vindt je de gemiddelde prijzen en de terugverdientijd.

Prijstabel: dakisolatie

Type dakisolatie Gemiddelde kosten* Terugverdientijd
Hellend dak (buitenzijde) €3.750,- tot €6.000,- 7 jaar
Hellend dak (binnenzijde) €2.000,- tot €4.000,- 5 jaar
Plat dak (buitenzijde) €3.000,- tot €4.000,- 6 – 7 jaar

* Let op dit is een gemiddelde prijs. De kosten hangen af van uw budget en wensen. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Snelle terugverdientijd

Gemiddeld is de terugverdientijd van het isoleren van een hellend dak ongeveer 5 jaar. Als de kosten voor het isoleren van uw dak €2000 zijn, betekend dit, dat je €400,- per jaar kunt besparen. Na 5 jaar verdien je op je eigen investering. Het is financieel zeer aantrekkelijk je dak te isoleren. Zoals je ziet is dakisolatie de beste keuze om energie te besparen en winst te behalen uit je eigen investering.

Methoden van isolatie

Dakisolatie is op veel verschillende en op diverse manieren uit te voeren. Alle opties geven hun eigen rendement en hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk of je een plat dak of een schuin dak hebt, bepaald welke dakisolatie het beste is. Bij een platdak is het verstandig professioneel advies te vragen bij minimaal 3 isolatie specialisten. Tevens vergelijk je de prijs van iedere vakman. Hieronder vindt je veel gebruikte isolatiematerialen voor je dak.

PIR-platen voor dakisolatie

PIR-schuimplaten is isolatiemateriaal die in verschillende maten en soorten verkrijgbaar is. Het zijn vaak kunststoffen zoals PUR, PIR of piepschuim. Dit isolatiemateriaal heeft een goede isolatiewaarde en zijn, afhankelijk van je keuze, brandwerend en bijna vochtgevoelig. Deze platen breng je het beste aan op de buitenzijde van je dak, zo heb je het meest isolerende resultaat. De isolatie kun je uit laten voeren als je het dak gaat vernieuwen, dan zijn de pannen van het dak en is isolatie relatief goedkoop uitvoerbaar. Voor isolatie van een plat dak is dit hetzelfde. De prijs voor PIR-isolatieplaten zijn het duurst en geven dan ook het meeste rendement met energie besparen. Voordeligere isolatieplaten zijn ook rendabel al is de besparing dan lager.

Glaswol rollen

Dakisolatie met glaswol, en voordelige manier van isoleren creeërt u met glaswol. De glaswol is overal verkrijgbaar en kan makkelijk verwerkt en vervoerd worden. Wij raden je aan om bij een hellend dak minimaal een dikte van 160mm te gebruiken voor een goede isolatie. Glaswol heeft ook meerdere voordelen. Glaswol is geluidswerend, brandwerend en relatief goedkoop in de aanschaf. Isoleren met glaswol is goed zelf te realiseren. Bij de verwerking hiervoor dien je wel een stofmasker te dragen en een shirt met lange mouwen. Het glas is de glaswol kan voor irritatie zorgen. De kosten voor glaswol varieren van €3,- tot €5,- euro per vierkante meter.

Steenwol rollen

We gaan het nu hebben over steenwol. Steenwol, lijkt erg veel op glaswol. Het is een minerale isolatie dat wordt gemaakt van basalt of diabaas. Hierdoor heeft steenwol het voordeel dat het erg lang meegaat, de stof verweerd of vergaat niet en is dus erg duurzaam. Steenwol is ook een veelalgebruikt isolatie materiaal voor geluidsisolatie. Ook steenwol laat zich makkelijk verwerken. Tevens is de steenwol brandvertragend. Steenwol heeft brandklasse A1 status.  De kosten voor steenwol zijn afhankelijk van uw wensen en budget,  afhankelijk van de dikte ongeveer €4,- tot €13,-.

Een deken van Noppenfolie

Noppenfolie bestaat uit lucht in kleine plastic zakjes.  Door te isoleren op deze methode plaats je een deken met kleine ruimte gevuld met lucht. Op de noppenfolie is ook een aluminiumlaag mogelijk die warmte reflecteert. Isoleren met aluminium noppenfolie is eenvoudig zelf uit te voeren en om te starten met energie besparen. De folie zorgt voor een laag stilstaande lucht tussen je dak en woonruimte. Zelf dakisolatie aan brengen? Dan is noppenfolie de juiste keuze en  oplossing voor het isoleren van uw dak. De kosten voor aluminium noppenfolie bedragen gemiddeld 5,- per vierkante meter.

Dakisolatie uitgevoerd thuis bij

Bekijk de ervaring van een klant, thuis en dakisolatie.

Hoe krijg ik subsidie?

Vanaf 2 september 2019 is subsidie mogelijk voor woningeigenaren en VvE woongebouwen. Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor woningisolatie. De subsidie varieert nogal. Vve’s profiteren van 20% op gemeenschappelijke woningisolatie. Voor woningeigenaren gelden er subsidie per vierkante meter. De subsidie dient aangevraagd te worden voordat je de dakisolatie laat zetten.

Het potje voor subsidie voor particulieren, bedraagt dit jaar 84 miljoen euro. Wees er snel bij want op=op. Wil je isolatie plaatsen en heb je er op dit moment geen budget voor? Met de energiebespaarlening is het mogelijk om tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende investeringen zoals dakisolatie. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.

Bekijk de voordelen van uw dak isoleren

Je dak laten isoleren heeft veel voordelen. Dakisolatie zorgt voor meer wooncomfort en een aangenamer leefklimaat. Met de juiste dakisolatie bespaar je enorm op het gasverbruik en de energierekening. Dakisolatie is ook erg duurzaam en gaat lang mee. Door je dak te isoleren krijgt je woning een beter energielabel. De waarde van je woning stijgt en is eenvoudig te verkopen. Voordelen van dakisolatie:

  Vehoogd leef en werkklimaat

  Enorme besparing energierekening

  Milieu bewust

  Waarde woning stijgt

DoehetZelf of uitbesteden?

Zo nu is het tijd om een keuze te maken op basis van je budget en wensen. Wordt het een doe het zelf klus of schakel je een vakman in? Sommige besproken isolatiemethoden zijn goed zelf te doen. Zoals de noppenfolie of glaswol isolatie. Deze isolatievormen kun je makkelijk zelf doen, via de binnenzijde. Toch is het rendement op deze isolatiematerialen minder dan met professionele methoden.

Wil je via de buitenzijde isoleren of heb je een plat dak die je wilt isoleren?

Schakel dan een vakman in, vraag advies en bekijk samen de mogelijkheden. De isolatiespecialisten beschikken over de juiste kennis en hebben ervaring met het toepassen van diverse systemen. Het advies is vaak gratis, geheel vrijblijvend en kost je niets, de vakman laat je dan ook weten, wat de kosten zijn op basis van je wensen en budget.

Gratis offertes aanvragen

Dakisolatie plaatsen is energiebesparend en dus verlaag je jaarlijks de kosten voor gas en stroom. Na de terugverdientijd maak je alleen maar winst. Je profiteert tevens van een warme woning, draagt bij aan het milieu en bespaar je enorm op de energierekening. De terugverdientijd van isolatie ligt gemiddeld rond de 5-6 jaar.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor dakisolatie?

Ontvang van meerdere specialisten een prijsopgaaf op maat. Vraag hier gratis offertes aan via het offerteformulier. Door deze onderling te vergelijken op prijs en aanbod, bespaar je op de kosten én vindt je eenvoudig een specialist uit je eigen omgeving! Ook je gevel laten isoleren? Ga dan naar de pagina over gevelisolatie.

Wilt u uw dak laten isoleren door een isolatie-expert?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via het offerteformulier

GRATIS OFFERTES AANVRAGEN